Keutamaan Membaca Wirdul Latif Rotib al Haddad

Keutamaan Wirdul Latif telah dijelaskan di dalam al-Maslakul Qariib li Kulli Saalikin Muniib karya al-‘Arifbillah al-Habib Thohir bin Husain bin Thohir ra (Faedah) Jalan-jalan yang disampaikan kepada Allah Ta`ala adalah sebanyak jumlah nafas segala sesuatu. Semuanya dibina atas al-istiqa dan menuruti Junjungan Nabi , mendidik jiwa dengan mensucikan dan membersihkannya daripada segala akhlak yang keji serta akhlak – akhlak mulia, sehingga terpancar kepadanya segala anwar dan tersingkap asrar, sehingga mencapai-tinggi martabat ketaqwaan kepada mereka. Allah.

Di antara sebaik-baik jalan yang berterusan diamalkan sejak berzaman oleh para pengamal dengan istiqamah adalah thoriqah para Saadah ‘Alawiyyin (jalan para pemuka Bani ‘Alawi iaitu anak cucu Imam ‘Alawi bin ‘Ubaidillah bin Ahmad al-Muhajir رحمهم الله تعالى) yang diasaskan atas dasar ilmu dan amal menurut apa yang diterangkan oleh al-Imam Hujjatul Islam al-Ghazali رحمه الله تعالى dalam kitab Ihya’ Ulumiddin, khasnya pada pertengahan yang kedua daripada kitab tersebut, kerana telah dijelaskan dengan jelas bahwa perkara-perkara yang memusnahkan (al-muhlikaat) dan yang menyelamatkan (al-munjiyyat). Dengan mengetahui perkara tersebut, dapatlah membedakan diri dari sifat-sifat yang keji dan dihiaskannya dengan sifat-sifat yang mulia.

Di antara zikir-zikir yang paling elok bagi ahli thoriqah ini (yakni Thoriqah Saadah ‘Alawiyyin/Thoriqah Saadah Baa ‘Alawi) adalah segala zikir yang telah dikumpulkan oleh Quthubul Haqiqah wal Irsyad al-Haddad’Abdullah bin ‘Alawi al-Haddad. Antaranya apa yang beliau himpun dalam kitab Miftaahus Sa`aadah, di dalamnya telah menghimpun sebagian besar zikir-zikir yang sahih yang warid daripada Junjungan Nabi SAW, di antaranya al-Wirdul Lathiif yang dibacakan pagi dan petang, jika tidak berkelapangan maka mencukupi diamalkan pada waktu pagi sahaja. Faedah-faedah al-Wirdul Lathiif ini sangat banyak dan tidak terhingga, sesiapa yang membaca syarahnya dia akan melihat kelebihan faedah-faedahnya dan akan melaziminya dengan bersungguh-sungguh.Dan di antaranya adalah ratibnya yang masyhur dengan nama Ratibul Haddad yang dibacakan selepas sholat ‘Isya’. Ianya ringkasan yang sahaja dengan bacaan-bacaan yang pendek tetapi memiliki manfaat yang besar dan tidak kelebihan dan manfaat darinya. Dengan sebab keberkatannya, pengamal-pengamalnya akan menerima berbagai bantuan (madad) dan anugerah dari Allah Ta’ala yang tidak putus-putus. Rasio ini bermanfaat bagi orang dewasa, kanak-kanak, golongan atasan, golongan bawahan, peringkat muntahi (peringkat kesudahan), peringkat mutawassith (peringkat pertengahan) dan juga peringkat mubtadi (peringkat asal). Sesiapa yang istiqamah mengamalkan ratib ini akan dikayakan Allah (yakni segala keperluannya akan dipenuhi Allah Ta’ala). Demikian penjelasan al-‘Arifbillah al-Mannan, asy-Syaikh ‘Abdullah BaSaudan رحمه الله تعالى, yang mensyarahkan ratib tersebut.

Video Cara Mengamalkan Wirdul Latif  Rotib al Haddad


Dan dari zikir-zikir yang terbaik juga untuk diamalkan waktu petang dan pagi, yang mengandungi zikir-zikir yang warid daripada Junjungan Nabi , adalah apa yang terkandung dalam kitab al-Maslakul Qariib li kulli Saalikin Muniib susunan al-‘Arifbillah al-Habib Thohir bin Husain bin Thohir Baa ‘Alawi. Kitab al-Maslak ini memiliki banyak manfaat dan faedah-faedah yang masyhur. Sesiapa yang berterusan mengamalkannya, dia akan terpelihara daripada gangguan jin dan manusia dan melebihi segala yang di langit dan di bumi. Pendeknya segala-galanya itu terletak di atas dasar keikhlasan dan niat yang baik, maka apabila niat baik akan terhasillah natijahnya.

Komentar